Digitale marketingcampagnes meten én optimaliseren met Google Analytics

Wat mooi is aan digitale marketing, is dat het je snel een zicht geeft op welke campagnes voor jouw business werken en welke niet. Dankzij ‘meetplatformen’ zoals Google Analytics maak jij op basis van accurate resultaten gestaafde beslissingen waarop je nieuwe campagnes kan afstemmen. Zo bereik jij alsnog je vooraf opgestelde KPI’s of nog beter: je overtreft je doelstellingen!  

Hoewel sociale mediakanalen de afgelopen jaren aan enorme populariteit wonnen, blijft je website nog steeds je visitekaartje bij uitstek. Om je business te kunnen blijven boosten, zorg je er dus best voor dat je website optimaal werkt. En daar helpt Google Analytics je bij! Met het Google ‘meetplatform’ krijg je inzicht in verschillende soorten statistieken. Van het aantal websitebezoekers en hun online gedrag tot distributieprestaties en het aantal conversies dat je campagne gegenereerd heeft: met de Google rapportages zorg jij voor geoptimaliseerde resultaten.

Google analytics

Google Analytics, verschillende soorten rapportages

Aan de hand van verschillende en uiteenlopende rapportages, biedt Google Analytics je inzicht in de van A tot Z werking van je website, alsook in alle digitale campagnes. We sommen de belangrijkste voor je op:

Doelpubliekanalyse

Met de Google Analytics doelpubliekanalyse krijg je snel inzichtelijk wat het doorsnee profiel van je websitebezoekers is. Zo geeft het de leeftijd en het gender van je doelpubliek prijs, maar ook de interesses van die personen, de locatie waar ze verblijven en het toestel waarmee ze naar je website surfen.

Bezoek- of acquisitierapporten

Met de acquisitie sectie van het meetplatform kom je te weten op welke manier je doelpubliek op je website verzeild is geraakt. Komen ze via een zoekmachine, via sociale mediakanalen of werden ze doorverwezen? Dankzij dit rapport kom je te weten via welke kanalen jij je marketingcampagnes een extra boost kan geven. 

Consumentengedrag ontrafeld

Benieuwd naar hoe lang iemand op je website vertoeft? En welke webpagina’s je consumenten het meeste bezoeken? Google Analytics brengt het hele traject van je bezoeker in kaart. Welke stappen onderneemt consument X op je website? En welke clicks maakt consument Y om zijn of haar uiteindelijke doel te bereiken? Leer bij over hoe je consumenten doorheen je website navigeren.

Conversies of websiteverkopen onder de loep

Uiteraard wil je zo veel mogelijk uit je business halen. Of je nu een product via je webshop verkoopt of je doorgedreven kennis binnen je field of expertise wil delen. Het doel is vaak hetzelfde: zo veel mogelijk mensen aansporen om van je product of dienst gebruik te maken. Met Google Analytics krijg je inzicht in waar je conversies vandaan komen. Worden ze gegenereerd via een sociale mediacampagne? Of zit je investering in ‘betaald zoeken’ er voor iets tussen? Of komen ze simpelweg voort uit je e-mailcampagnes? Conversies hebben niet enkel betrekking tot je online verkoop, ook downloads van oa. whitepapers op je website of offerte-aanvragen zijn ‘warme leads’ en mogelijks een bron van inkomsten. 

Tips voor een optimaal gebruik van jouw Google Analytics

Ben je getriggerd om zelf met Google Analytics aan de slag te gaan? Maak dan gebruik van de 5 onderstaande tips:

Zet Custom Alerts op

Een van de grootste problemen die digitale marketeers ondervinden, is de overload aan informatie dat het platform genereert. Door die overload wordt het moeilijk om te focussen op de meest relevante informatie. 

Schakel daarom custom alerts in. Dankzij die functie ontvang je de meest relevante informatie samengevat in mails die je toegestuurd krijgt op het voor jou geschikte moment. Bepaal zelf over welke specifieke topics je informatie krijgt en kies zelf het juiste tijdstip.

Bepaal je conversieratio

Zowat elke digitale marketeer heeft het al eens meegemaakt: je steekt veel werk in de contentcreatie voor en de opzet van je campagne, maar toch haal je weinig tot geen verkopen. Ondanks dat consumenten je content wel smaken, zijn ze niet enthousiast genoeg om je product ook effectief te kopen. 

Het probleem hier is dat ook ‘non-buyers’ mee opgenomen worden in je conversieratio. Om dat ratio zo accuraat mogelijk te krijgen, filter je dat publiek best uit je resultaten.

Bekijk hoe leads ook effectief verkopen worden

Wat zet consumenten aan tot het effectief kopen van je product of dienst? Door het bezoekgedrag van je consument op je website te volgen en te analyseren, kan er al het één en ander duidelijk worden. Welke stappen worden er ondernomen alvorens ze overgaan tot verkoop? Welke clicks worden daarvoor gemaakt? En welke informatie wordt er vooraf ingewonnen? Google Analytics biedt je een antwoord op elk van die vragen.

Zorg voor een optimale websitesnelheid

Niemand wil wachten op een pagina die laadt… Een trage website kan je potentiële klanten kosten. Het is dus van cruciaal belang dat je website de juiste snelheid behoudt. Met de Google Analytics Speed Suggestions Report monitor jij je websitesnelheid en weet je waar je moet bijsturen indien nodig.

Vergelijk nieuwe klanten met terugkerende consumenten

Een tweestrijd: zet je in op terugkerende klanten? Of ga je vol voor nieuwe prospecten? Met Google Analytics kan je beide groepen analyseren en tegen elkaar opwegen. 

Merk je dat terugkerende profielen vooral kiezen voor de goedkopere producten op je website? Dan is het allicht een beter idee om toch vol voor nieuwe klanten te gaan. Vers bloed, dat je website nog niet kent en sneller reageert op de producten die je zelf écht wil verkopen.

Google Analytics kan je van een goudmijn aan data voorzien. De kunst bestaat erin de juiste informatie te filteren, te analyseren en te gebruiken in latere campagnes. Zo maak jij van jouw website en digitale campagnes ongetwijfeld een succes!