Blog schrijven

Een blog schrijven

Een blog schrijven. Hoe doe je dat op een SEO vriendelijke manier?

Een blog schrijven klinkt misschien erg makkelijk, maar dat valt in de praktijk vaak behoorlijk tegen. Je zult met veel dingen rekening moeten houden: de lengte, spelling en structuur, SEO en leesbaarheid. Al deze factoren bepalen hoe groot de kans is dat jouw blog gelezen wordt.

 

Omdat we bij SharkMedia goed snappen dat een blog schrijven niet voor iedereen even makkelijk is, willen we jullie graag een aantal tips en inzichten geven. Wij gaan je vertellen hoe je actief kunt schrijven en hoe jij je blogartikelen kunt optimaliseren voor Google.

Actief schrijven

Actief schrijven klinkt vaak makkelijk, maar het is een ware kunst. De kunst van het weglaten. Veel mensen die blogartikelen schrijven, maken hun teksten veel te complex en vertellen meer dan nodig. Schrijf kort en bondig en deel informatie waar je lezers echt wat aan hebben. 

Leesbaarheid

Naast actief schrijven, is het ook belangrijk dat de leesbaarheid in orde is. De tekst moet lekker weglezen. Dit doe je door gebruik te maken van de juiste signaalwoorden en tussenkopjes. Ook is het belangrijk dat je de alinea’s niet te lang maakt.

Inhoudsopgave

Deze stap is optioneel en niet ontzettend belangrijk, maar wordt vaak als enorm prettig ervaren door gebruikers. Een inhoudsopgave zorgt ervoor dat je artikel overzichtelijk wordt. De bezoekers die op je website komen en het artikel willen lezen, kunnen direct zien of de punten die zij belangrijk vinden in het artikel te vinden zijn.

Een SEO-vriendelijk blog schrijven

Het is natuurlijk ontzettend mooi als je een prachtig blog kunt schrijven, maar is deze ook geoptimaliseerd voor Google? Als je een blogartikel schrijft wil je natuurlijk dat deze vaak wordt gelezen. Hij dient dan wel geoptimaliseerd te zijn voor de zoekmachine van Google.

Klinkt interessant, maar hoe optimaliseer ik mijn artikelen?

Goede vraag! Wij raden je aan om hier een plugin voor te gebruiken genaamd RankMath. Je website moet dan wel draaien op het CMS WordPress. RankMath is een SEO plugin waarmee je gemakkelijk je artikelen kunt optimaliseren.

 

Je kunt bijvoorbeeld meta-omschrijvingen, SEO titels en slugs instellen. Hierin verwerk je dan een sterk zoekwoord. Een zoekwoord waarop jij graag gevonden wilt worden. Dit zoekwoord laat je ook terugkomen in je tekst. 

RankMath geeft tips!

Het mooie van de RankMath SEO plugin is dat hij je tips geeft over het optimaliseren van je artikelen. Hij geeft bijvoorbeeld aan dat je links moet toevoegen, hoe vaak je zoekwoord moet terugkomen en of je afbeeldingen wel beschikken over ALT-attributen.

ALT-attributen?

Jazeker, ALT-attributen zijn ontzettend belangrijk. Het is de extra informatie die je aan een afbeelding meegeeft. Uit deze informatie kan Google opmaken waar de afbeelding over gaat. Zonder deze attributen is dat voor Google veel lastiger.

Wat zet je daar dan neer? Wij raden altijd aan om je focus zoekwoord te gebruiken. Bij de instellingen van je afbeelding kun je ALT attributen instellen. Zo weet Google waar de afbeelding over gaat en kan hij hem beter indexeren.

De juiste heading structuur

Iets wat RankMath niet aangeeft maar wat wel ontzettend belangrijk is, is de heading structuur die je meegeeft aan je blogartikelen. Het is bijvoorbeeld goed om te weten dat je maar één keer een H1 tag mag gebruiken. Een pagina heeft maar één titel, dus mag je de H1 tag maar één keer gebruiken.

Daarnaast is het belangrijk dat je van een H1 tag nooit gelijk naar een H3 tag mag gaan. Het moet een logische opbouw zijn. Van H1 ga je naar H2 etc. Van een H2 tag ga je dus ook niet naar een H4 tag.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *